niedziela, 30 czerwca 2013

Gołąbki z warzywami w cykorii




  • 2 cykorie liściowe Zuckerhut – może być kapusta pekińska,
  • 60 gram jarmużu,
  • 160 gram mangolda,
  • 200 gram groszku zielonego,
  • cukinia – około 200 gram,
  • 110 gram ugotowanego i obranego bobu,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • chilli,
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz z kolendrą,
  • oliwa,
  • garść świeżych ziół – melisa, mięta, szałwia….
Z cykorii zdejmować kolejno liście uważając aby ich nie uszkodzić, włożyć je do gotującej się wody na kilka minut ( 2-3), wyjąć, osączyć. Następnie ściąć grube nerwy, cały czas uważając aby nie uszkodzić liści.(Aby pozbyć się goryczy z cykorii, dobrze jest wstawić ją pionowo do zimnej wody na kilka godzin.)
Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek i chilli posiekać. Jarmuż oczyścić, umyć, zblanszować w osolonej i ocukrzonej wodzie. Osączyć, pokroić. Mangolda umyć, oczyścić – wyrzucić nieładne liście, łodyżki pokroić w kawałki około 0,5 cm szerokości. Liście pokroić. Groszek obrać - obciąć końcówki i pozbyć się łyka, każdy strąk pokroić na 2-3 kawałki w zależności o wielkości. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na 4 a następnie w plasterki grubości ok 0,5 cm. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, włożyć cebulę, dodać szczyptę cukru, trochę soli i dusić aż będzie miękka. Następnie dodawać w kolejności czosnek, łodyżki mangolda, jarmuż, liście mangolda, cukinię, groszek i bób. Warzywa należy krótko dusić, one nie mają być rozgotowane. Następnie dodać rozdrobnione zioła i doprawić solą i pieprzem z kolendrą.
Na liść cykorii kłaść trochę farszu, założyć brzegi do środka, zwinąć w rulon i ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania końcem zwinięcia do dołu.
Skropić z wierzchu oliwą i przykryć pozostałymi – gorszymi, za małymi… liśćmi cykorii i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. 






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza