poniedziałek, 17 czerwca 2013

Sałatka caprese na ciepło




  • 2 pomidory,
  • 200 gram mozzarelli z mleka bawolego (można użyć z mleka krowiego),
  • oliwa z oliwy,
  • przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią -Kamis
  • listki bazylii,
  • krem balsamiczny
Pomidory umyć, osuszyć pokroić w plastry grubości około 0,5 cm. Mozzarellę pokroić w plastry – tak, aby było tyle plasterków ile jest plastrów pomidorów.
Blachę posmarować oliwą, położyć na niej pomidory i posypać je przyprawą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Po tym czasie na pomidorach ułożyć ser. Zapiekać kolejne 5 minut. Podawać skropione oliwą, kremem balsamicznym i udekorowane listkami bazylii. Sos, który wytworzy się podczas zapiekania świetnie nadaje się do moczenia bagietki. 



2 komentarze:

  1. Bardzo lubię, chociaż do tej pory jadłam na zimno ; ) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń