sobota, 22 czerwca 2013

Tarta czekoladowo truskawkowa




Truskawki z czekoladą, kto ich nie lubi.... Tym razem tarta z truskawkami i kremem czekoladowym.
  • ciasto:
  • 300 gram mąki,
  • 200 gram zimnego masła,
  • 100 gram cukru pudru,
  • 3 surowe żółtka,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • krem czekoladowy:
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 500 gram serka mascarpone,
  • tabliczka gorzkiej czekolady (100 gram),
  • 250 gram śmietany kremówki,
  • 2 łyżki brandy
  • 500 gram truskawek
Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia( ja tarty piekę w tortownicy). Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, następnie zdjąć papier i piec ciasto jeszcze 10 minut. Odstawić do ostygnięcia.


Krem: żółtka (jajka przed rozbiciem trzeba sparzyć) ubić na pulchną masę z cukrem. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę (na garnku z gotującą się wodą postawić miskę – nie może dotykać wody - z pokruszoną czekoladą. Rozpuszczając czekoladę należy uważać, aby miska się zbytnio nie nagrzała, a czekolada nie „spaliła”). Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodawać partiami lekko przestudzoną czekoladę. Do żółtek dodać śmietanę z czekoladą, serek mascarpone i całość delikatnie i dokładnie wymieszać. Następnie dodać do smaku brandy.
Na cieście ułożyć krem, a na nim truskawki. Odstawić do lodówki do schłodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz