piątek, 7 czerwca 2013

Zapiekanka z pieczarkami




  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • mąka do oprószenie mięsa,
  • sól,
  • pieprz – ja używam pieprzu młotkowanego z kolendrą,
  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 5 dużych cebul,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka tymianku,
  • 1 kg pieczarek,
  • tłuszcz do smażenia
  • 300 ml bulionu drobiowego
Ziemniaki umyć, obrać, ugotować „al dente” w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić i pokroić na spore kawałki, włożyć do gęsiarki wysmarowanej tłuszczem. Pieczarki umyć i ewentualnie obrać ( gdy są ładne białe nie trzeba obierać, gdy skórka przyciemniała lepiej się jej pozbyć), pokroić na pół lub ćwiartki – w zależności od wielkości.
Mięso pokroić w kostkę – mniej więcej 3x4 cm, oprószyć solą, pieprzem i mąką. 


Cebule pokroić w sporą kostkę. Czosnek pokroić w plasterki.
Na patelni rozpuścić tłuszcz – może być smalec lub olej – wybór należy do nas.
Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Dodać do kartofli. Następnie przesmażyć cebulę – nie dusimy do miękkości, tylko trochę przesmażamy. Dodać czosnek chwilę smażyć, przełożyć do gęsiarki. Potem przesmażyć pieczarki. Dodać do mięsa. 


Dodać tymianek, dokładnie wymieszać, zalać bulionem, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Całość trzeba zamieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Piec kolejne 30 minut. Ponieważ kartofle były podgotowane zapiekanka będzie gotowa, gdybyśmy użyli surowych ziemniaków piekłaby się zdecydowanie dłużej.




1 komentarz: