piątek, 26 września 2014

Krewetki w kwiatach cukinii - tapas

  • 12 surowych ogonów krewetek,
  • 50 g szynki serrano,
  • 4 łyżki octu z wina riesling,
  • 1 papryczka chilli,
  • 1 łyżka siekanej kolendry,
  • 250 g serka ricotta,
  • 12 kwiatów cukinii,
  • 150 ml maki pszennej,
  • 150 ml skrobi kukurydzianej,
  • sól,
  • zimna gazowana woda
Krewetki pokroić w plastry grubości około 0,5 cm.
Chilli posiekać, włożyć do miseczki, dodać kolendrę i ocet z rieslinga, dodać krewetki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut.
Szynkę pokroić w paseczki.
Do miski z krewetkami dodać ricottę i paseczki szynki i dokładnie wymieszać.
Kwiaty cukinii lekko rozchylić, wyrwać słupek. Wypełnić kwiaty cukinii farszem, płatki na końcach zakręcać.
Wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany.
Zanurzać całe kwiaty w cieście i delikatnie wkładać (nie wrzucać) do oleju. Smażyć około 5-6 minut, wyjmować na ręcznik papierowy.
Od razu podawać.


Tapas niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach Hiszpanii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz