wtorek, 9 września 2014

Jabłka z chmielem - kaszanka / jabłka / chmiel / miód pitny / miód gryczany

  • 4 jabłka,
  • 3 szyszki chmielu,
  • 100 ml miodu pitnego czwórniaka GTS,
  • 1 -2 łyżki miodu drahimskiego ChOG – gryczanego,
  • tłuszcz do smażenia – najlepiej smalec gęsi
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Kłaść na rozgrzanym tłuszczu. Podsmażyć z obu stron na złoto. Dodać posiekane szyszki chmielu. Dokładnie wymieszać. Wlać miód pitny, smażyć do odparowania płynu. Dodać do smaku miód, wymieszać.


Ja podałam z kaszanką.

  • 2 cebule
  • 4 plastry kaszanki,
  • sól,
  • cukier,
  • tłuszcz do smażenia – w moim przypadku smalec gęsi
Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru.
Gdy cebula zmięknie, ułożyć na niej plastry kaszanki. Smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia.

zastawa z

http://4.bp.blogspot.com/-M4POPzppRGY/UvQKN8v9kOI/AAAAAAAATjw/OUWlhv8IT-o/s1600/sign_GTS_big.png* Gwarantowana Tradycyjna Specjalność GTS - „znak jakości, przyznawany produktom noszącym tradycyjną nazwę, odnoszącą się do jego specyficznego charakteru lub tradycyjnie stosowaną dla tego produktu. Produkt z oznaczeniem GTS musi być wytwarzany z tradycyjnych surowców, według tradycyjnej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie receptury lub tradycyjnymi metodami.”
Wszystkie produkty z tymi oznaczeniami można śmiało kupować, są to produkty najwyższej jakości bez zbędnych dodatków.



http://1.bp.blogspot.com/-KUbKPCFN72s/UvQKNrOs91I/AAAAAAAATj0/BQtC2cXSJ9w/s1600/sign_ChOG_big.png**Chronione Oznaczenie geograficzne ChOG – „jest to europejski znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem.
Oznaczenie ChOG mówi nam także, że chociaż jeden z etapów powstawania produktu musi przebiegać na obszarze, do którego odnosi się jego nazwa.”

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza