poniedziałek, 22 września 2014

Zupa krem ze skorzonery / wężymordu

  • 1 kg skorzonery,
  • 2 cebule,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • masło,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz,
  • ostra mieszanka przypraw (Kamis),
  • sok z cytryny.
Skorzonerę obrać z czarnej skórki i wkładać do miski z wodą, do której dodać sok z cytryny, aby nie sczerniały.
Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek posiekać.
Na maśle, w garnku, poddusić cebulę z dodatkiem szczypty soli i cukru, dodać czosnek oraz pokrojoną skorzonerę. Chwilę podsmażyć. Zalać wodą, tylko aby przykryć warzywa. Gotować aż skorzonera będzie miękka,
Zmiksować. Doprawić ostrą mieszanką przypraw, pieprzem, solą. Przetrzeć przez sito. Dodać śmietanę, zagotować. Aby otrzymać pożądaną gęstość dolać trochę wody lub odparować przez gotowanie.
Ja podałam zupę z chipsami z skorzonery.
Obraną skorzonerę pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na maśle na złoty kolor.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz