poniedziałek, 29 września 2014

Pierogi z fasoli – Smaki Sądecczyzny – Miasteczko Galicyjskie

Na zaproszenie Małopolskiej Organizacji Turystycznej, miałam przyjemność uczestniczyć w wizycie studyjnej dla blogerów kulinarnych i touroperatorów „ SMAKI SĄDECCZYZNY ” PO KRÓLEWSKU Z MIODEM I ŚLIWOWICĄ. Wizyta miała na celu prezentację oferty laureata konkursu na najlepsze oferty promocyjne subregionu Gorlicko-Sądeckiego oraz konsultacje dotyczące realizacji jej pod kątem potrzeb klientów.
W ramach spotkania odwiedziliśmy Bartnika Sądeckiego, Miasteczko Galicyjskie a w nim spotkanie z fasolą Piękny Jaś z Doliny Dunajca oraz Tłocznię Maurera w Łącku.


Drugim i ostatnim (wróciliśmy tu na kolację) punktem programu była wizyta w Miasteczku Galicyjskim i spotkanie z panią Janiną Molek, która jest twarzą promocji fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca ChNP*. Razem z Panią Janiną przygotowaliśmy pasztet i ciasteczka z fasoli oraz pierogi z farszem z fasolą.
  • Ciasto:
  • 500 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek oleju,
  • sól,
  • woda gotowana,
  • nadzienie:
  • 1 szklanka fasoli gotowanej i mielonej,
  • 1 cebula posiekana,
  • 1 posiekany czosnek
  • 2 łyżki smalcu,
  • sól,
  • pieprz

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajka, olej i gorącą wodę – około 250-300 ml (zależy od mąki i wielkości jajek)wymieszać. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut. Ciasto nie powinno być twarde.  
Wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.
Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje jarmużu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gdy pierogi się zagotują należy je wyjmować. Podawać ze skwarkami, polane masłem lub podsmażane.

Fasolę Piękny Jaś z Doliny Dunajca charakteryzuje delikatna konsystencja, cienka skórka, lekka słodycz oraz duża zawartość magnezu wynikająca z wysokiej zawartości tego pierwiastka w tamtejszej glebie. 25 października 2011 roku fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca została wyróżniona oznaczeniem Chronionej Nazwy Pochodzenia*.

Fasolowe warsztaty odbyły się w gospodzie, znajdującej się na terenie Miasteczka Galicyjskiego, filii Sądeckiego Parku Etnograficznego. Rekonstrukcja fragmentu zabudowy małomiasteczkowej obejmuje niewielki rynek i pierzeje z kilkunastoma domami. Przybliża ono atmosferę małych miasteczek dawnej prowincji monarchii austro-węgierskiej z przełomu XIX i XX wieku. Można tu między innymi podziwiać 


atelier fotografa, 


pracownię zegarmistrza, 


aptekę, 


gabinet dentystyczny, 


sklep kolonialny 


i wiele innych. 

 

Na terenie Miasteczka znajduje kawiarnia w Ratuszu. 

 
W Miasteczku Galicyjskim są pokoje gościnne do wynajęcia przez turystów.
*ChNP - Chroniona Nazwa Pochodzenia ChNP –„europejski znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie
nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem.
Wszystkie surowce, potrzebne do wytworzenia tego produktu pochodzą z określonego obszaru geograficznego oraz wszystkie fazy wytwarzania odbywają się na tym obszarze.”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz