czwartek, 25 września 2014

Placki ze skorzonery


Skorzonera (łac. Scorzonera hispanica) – wężymord, czarne korzonki.
Salsefia / salcefia (łac.Tragopogon porrifolius) – kozibród.
Skorzonera i salsefia – to dwa warzywa, które się mylą, gdyż są bardzo do siebie podobne. Skorzonera ma korzenie czarne - stąd nazwa "czarne korzonki", natomiast salcefia ma jaśniejsze korzenie - "owsiane korzonki". Salsefia w smaku przypomina pietruszkę natomiast skorzonera szparagi, ale takie mączyste.


Skorzonera pojawia się w sklepach, natomiast salcefia jest raczej niedostępna.
Salsefia ze skorzonerą jest mylona od dawna:
Salsefia czyli czarne korzonki lub szparagi zimowe. Salsefia w smaku zbliżona jest do szparagów; jest to zimowa jarzyna, (…). Obrać ją starannie, oskrobać z czarnej skórki jak szparagi i kłaść w miskę z wodą, do której wlać trochę octu, aby korzonki nie zczerniały.” Tyle o salsefii pisze Maria Monatowa w swojej książce kucharskiej na początku ubiegłego wieku.
Jednak, jak wcześniej wspomniałam, tu jest błąd - salsefia to białe korzonki, natomiast czarne to skorzonera.

  • 600 g obranej skorzonery,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • chili mielone,
  • pieprz świeżo mielony,
  • olej do smażenia,

Skorzonerę obrać, najlepiej obieraczką do warzyw. Obraną wkładać do wody zakwaszonej cytryną – aby nie ściemniała.


Skorzonerę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, poddusić na maśle około 8 minut. Przełożyć do miski, ostudzić.
Doprawić solą, pieprzem i chili, dodać lekko rozbełtane jajka. Dokładnie wymieszać.
Placki smażyć na rumiano.
Podałam posypane kwiatami szczypiorku czosnkowego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz