sobota, 6 września 2014

Pstrąg z grilla

  • Pstrąg,
  • garść ziół – mięta, melisa, tymianek,
  • 4 plastry cytryny,
  • sól cytrynowa – ja użyłam sól cedrową,
  • oliwa,
  • folia aluminiowa
Rybę wypatroszyć, oczyścić, umyć, osuszyć.
Oprószyć solą. Do środka włożyć zioła.


Folię aluminiową posmarować oliwą. Ułożyć na środku dwa plastry cytryny, na nich położyć rybę. Na wierzchu ułożyć pozostałe plastry cytryny, skropić oliwą. Rybę zawinąć w folię i ułożyć na grillu. ( nagrzanym do około 200 stopni Celsjusza). Grillować pod przykryciem około 20 minut.
Podałam rybę z sałatką z ogórków i pomidorów (pomidorki koktajlowe i ogóreczki meksykańskie).
Aby sprawdzić czy ryba jest usmażona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć.
Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa.



kryształ z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz