sobota, 13 września 2014

„Pudding” z figami i szynką serrano

  • 6 kromek chleba tostowego,
  • 3 figi,
  • 6 plasterków szynki serrano,
  • 6 jajek,
  • 3 łyżki śmietany kremówki,
  • masło,
  • bułka tarta,
  • krem balsamiczny,
Formę do muffinek wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Szynkę pokroić w paski. 1/6 pasków szynki podprażyć na suchej patelni.
Figi pokroić wzdłuż na 6 części.
Jajka porządnie roztrzepać ze śmietaną. Chleb tostowy namoczyć w jajkach. Kromki ułożyć w zagłębieniach formy. Na dnie ułożyć paski szynki. Na nich ułożyć „na sztorc” cząstki fig, lekko wciskając.
Polać resztą masy jajecznej.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 -25 minut.


Podawać z kremem balsamicznym.




2 komentarze: