wtorek, 30 września 2014

Tuńczyk w palonym sianie z foie gras


Tuńczyk w palnymi sianie, smażony z foie gras.... prosta, łatwa w przygotowaniu przekąska, tapas.

  • Plaster tuńczyka o grubości około 2 cm,
  • 5-6 łyżek octu z wina riesling,
  • Mus foie gras z kaczki z dodatkiem trufli,
  • oliwa,
  • ogórek,
  • siano.
Dwie garście siana włożyć do naczynia żaroodpornego i spalić. Przetrzeć przez sito.
Tuńczyka pokroić w kostkę wielkości około 2cm:2 cm. Włożyć do miseczki, wlać ocet z rieslinga, zamieszać i odstawić na 30 minut, co jakiś czas obracając kostkami tuńczyka, tak aby ze wszystkich stron się zamarynował.
Kostki tuńczyka obtoczyć w popiele z siana.
Na patelnię wlać oliwę. Tuńczyka smażyć, na dużym ogniu, ze wszystkich stron. Powinien zostać w środku różowy.
Ogórka obrać, przeciąć wzdłuż na pół, wyciąć pestki.
Pół ogórka pokroić w cienkie paseczki - julien, drugą połowę w drobną kostkę.
Na tuńczyku układać foie gras, dekorować paskami i kostkami ogórka.


Tapas niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach Hiszpanii. 
Ocet z wina riesling – octu winnego generalnie nie lubię i staram się „omijać wielkim łukiem”, a ten ocet ma wspaniały aromat i smak. Zdecydowanie wyczuwalne są tu aromaty rieslinga, dzięki którym zapach staje się miły dla nosa. A smak... można pić łyżkami.
Tuńczyk yellow fin – piękny kawałek tuńczyka, w idealnym kolorze i zapachu świadczących o świeżości i jakości.
Mus foie gras z kaczki z dodatkiem trufli – połączenie foie gras i trufli – marzenie, nic więcej nie jest potrzebne, no może wino..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz