niedziela, 28 września 2014

Zupa krem z kalafiora z …. czekoladą




Zupę krem z kalafiora znają chyba wszyscy, dla urozmaicenia proponuję dodać czekoladę.
  • kalafior (ja użyłam romanesco ),
  • 900 ml mleka,
  • 150 ml gęstej śmietany,
  • sól,
  • cukier,
  • tabasco green pepper sauce,
  • 120 g deserowej lub mlecznej czekolady,

Kalafiora podzielić na różyczki, odciąć 3 łyżki samych wierzchołków , resztę włożyć do garnka, zalać mlekiem i gotować do miękkości.
Zmiksować, przetrzeć przez sito. Doprawić solą, cukrem i tabasco.
Podawać posypaną surowym kalafiorem i czekoladą. 


7 komentarzy:

  1. bardzo pomysłowe i nietypowe połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. o rany! pyszności! aż cieknie ślinka! skradnę przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie rzeczywiście niesamowite!
    Zapraszam do udziału w konkursie na jesienną, kolorową zupę : http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/konkurs-z-firma-sys-jesienno-zimowa.html Oczywiście z nagrodami;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z czekoladą? Nawet nie potrafię wyobrazić sobie tego smaku... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proponuję spróbować. Na początek 1 łyżka kremu z kalafiora i trochę czekolady, a potem... :)

      Usuń