środa, 22 lipca 2015

Kaczka w porzeczkach

  • 1 kg mięsa kaczki ze skórą,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 goździki,
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 50 ml dobrego bulionu (najlepiej z kaczki, drobiu),
  • 500 g czarnej porzeczki,
  • miód lub cukier
Mięso pokroić na kawałki wielkości około 1,5 x 3-4 cm, tak aby w miarę możliwości każdy był ze skórą.
Na letniej patelni ułożyć kawałki mięsa skórą do dołu.
Smażyć aż się skóra zrumieni a tłuszcz wytopi. Kawałki kaczki odwrócić na druga stronę i smażyć aż się zrumieni.
Zlać tłuszcz, do mięsa dodać wino, goździki, zagotować. Wlać bulion, dusić 15 minut, dodać porzeczki i dusić aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku, solą, pieprzem i miodem lub cukrem, tylko nie przesłodźmy :) Podawać z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz