piątek, 31 lipca 2015

Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

  • polędwiczka wieprzowa (ok. 400 g),
  • 5 łyżek pestek słonecznika,
  • 5 łyżek pestek dyni,
  • 2 łyżki miodu*,
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 2 - 4 arkusze papieru ryżowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • tłuszcz do smażenia
  • jajko,
  • puree z pasternaku:
  • 300 g pasternaku,
  • 300 ml mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki śmietany 30%,
  • sól,
  • sałatka:
  • 3 żeńskie kwiaty cukinii,
  • rukiew wodna

Pasternak umyć, obrać pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, zalać mlekiem i ugotować do miękkości, a następnie przetrzeć przez sito. W garnku rozpuścić masło, włożyć przetarty pasternak, podgrzewać mieszając, doprawić solą. Dodać śmietanę do pożądanej konsystencji.
Pestki dyni i słonecznika lekko zmiksować lub posiekać. Wymieszać z miodem i doprawić solą.
Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon, odciąć ogon i główkę (w ten sposób otrzymamy ładny, równy kawałek mięsa).
Mięso oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć polędwiczkę, na rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz.
Ciasto francuskie rozłożyć, lekko rozwałkować. Ułożyć na środku papier ryżowy lekko zmoczony. Na nim rozsmarować połowę pestek z miodem, ułożyć na nich polędwiczkę, posmarować ją z wierzchu, resztą pestek z dynią. Na wierzchu położyć papier ryżowy lekko namoczony.
Obwinąć dokładnie polędwiczkę papierem ryżowym.
Całość zawinąć w ciasto. Wbić termometr w mięso.
Posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, i piec aż termometr wskaże 62 stopnie. Wyjąć mięso z piekarnika i odstawić na 5 minut.
Od kwiatu cukinii odciąć cukinię, przekroić ją wzdłuż na pół i podsmażyć na oleju.
Mięso pokroić w plastry, podawać z puree z pasternaku, kwiatem cukinii, podsmażoną cukinia i rukwią wodną.
Przepis bierze udział w konkursie Alicji ze strony Wielki Apetyt.


*miód lipowy lub rozmarynowy

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza