niedziela, 19 lipca 2015

placek z owocami, z agrestem

  • 400 g mąki,
  • 4 jajka,
  • 250 g masła,
  • 200 g cukru (nie pudru),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 800 g owoców (może być agrest, borówka amerykańska...),
  • masło i tarta bułka do wsmarowania formy,
  • cukier puder do posypania ciasta.
Agrest umyć, osuszyć, „ogolić” - obciąć końce.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Masło rozpuścić, przestudzić.
Ubić pianę z białek na sztywno, następnie dalej ubijając dodawać po trochę cukier i żółtka. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Na końcu dodać roztopione masło i wymieszać.
Ciasto przelać do formy, na wierzchu ułożyć owoce mocno dociskając je.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 – 50 minut, aż ciasto uzyska jasno złoty kolor.
Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza