wtorek, 14 lipca 2015

Wędzone żeberka w kapuście z żurkiem


  • 700 g wędzonych żeberek,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 2 cebule,
  • woda,
  • 400 ml żurku,
  • 3 łyżki tłuszczu (u mnie smalec gęsi)

Do garnka z grubym dnem włożyć tłuszcz i pokrojone w półplasterki cebule, oraz pokrojone na kawałki żeberka. Podsmażyć. Wlać około 400 ml wody i dusić około 20 minut.
Następnie dodać pokrojoną kapustę (jeżeli jest kwaśna należy ją wypłukać). Dusić, aż kapusta będzie prawie miękka, w razie potrzeby dolać trochę wody.
Wlać żurek (nie dodawać mąki, gdyż zrobi się budyń kapuściany) i gotować aż otrzymamy odpowiednią konsystencję/ gęstość.

1 komentarz: