- kaczka,
- 1 kg młodych ziemniaków*,
- sól,
- pieprz,
- kilka gałązek tymianku,
- 1 ząbek czosnku,
- 300 ml cydru,
- tłuszcz – masło lub tłuszcz kaczy, gęsi
Kaczkę
dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na
grzbiecie i mocno nacisnąć mostek.
Kaczkę można wyluzować, ale nie jest to konieczne.
Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper.
Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości.
Kaczkę można wyluzować, ale nie jest to konieczne.
Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper.
Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości.
Czosnek
i tymianek posiekać, wymieszać.
Kaczkę oprószyć solą, pieprzem, od środka natrzeć tymiankiem z czosnkiem i odstawić na co najmniej godzinę.
Kaczkę oprószyć solą, pieprzem, od środka natrzeć tymiankiem z czosnkiem i odstawić na co najmniej godzinę.
Ziemniaki
umyć, oskrobać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki
powinny być lekko niedogotowane. Ostudzić.
Kaczkę
wypełnić ziemniakami. Powinno zostać troszkę luzu, gdy wypełnimy
zbyt mocno kaczka podczas pieczenia pęknie.
Otwory
spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół
wykałaczek.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, ułożyć kaczkę, posmarować ją tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec 20 minutach wylać tłuszcz a kaczkę polać cydrem. Dalej piec około 2 godzin. Co jakiś czas polewając kaczkę wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia temperaturę podnieść do 180 stopni na 15 minut.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, ułożyć kaczkę, posmarować ją tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec 20 minutach wylać tłuszcz a kaczkę polać cydrem. Dalej piec około 2 godzin. Co jakiś czas polewając kaczkę wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia temperaturę podnieść do 180 stopni na 15 minut.
Podawać
z sosem.
*gdy
nie ma młodych ziemniaków, można użyć stare małe lub większe
pokroić.
Tak faszerowane mięso to nie ma porównania jeśli chodzi o smak - mięso jest przede wszystkim kruche i nie staje sie suche nawet po długim pieczeniu!
OdpowiedzUsuńtak, jest delikatne i wilgotne
UsuńWygląda super! Musze spróbować!
OdpowiedzUsuńpolecam
Usuńależ to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńmówiono, że tak :)
Usuń