piątek, 10 lipca 2015

Kaczka z ziemniakami



Kaczka pieczona z ziemniakami, kaczka faszerowana ziemniakami. Najlepsza teraz, gdy ziemniaki są jeszcze młode.



Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek.
Kaczkę można wyluzować, ale nie jest to konieczne.
Odciąć kuper i szyję.  Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper.
Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości.




Czosnek i tymianek posiekać, wymieszać.
Kaczkę oprószyć solą, pieprzem, od środka natrzeć tymiankiem z czosnkiem i odstawić na co najmniej godzinę.

Ziemniaki umyć, oskrobać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki powinny być lekko niedogotowane. Ostudzić.

Kaczkę wypełnić ziemniakami. Powinno zostać troszkę luzu, gdy wypełnimy zbyt mocno kaczka podczas pieczenia pęknie.

Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, ułożyć kaczkę, posmarować ją tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. 

Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Po 20 minutach wylać tłuszcz (nie wylewać, zlać do garnuszka, potem można wykorzystać do smażenia) a kaczkę polać cydrem. Dalej piec około 2 godzin. Co jakiś czas polewając kaczkę wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia temperaturę podnieść do 180 stopni na 15 minut.

Podawać z sosem.




  • Kaczka,

  • 1 kg młodych ziemniaków*,

  • sól,

  • pieprz,

  • kilka gałązek tymianku,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 300 ml cydru,

  • tłuszcz – masło lub tłuszcz kaczy, gęsi


*gdy nie ma młodych ziemniaków, można użyć stare małe lub większe pokroić.



zastawa z

5 komentarzy:

  1. Tak faszerowane mięso to nie ma porównania jeśli chodzi o smak - mięso jest przede wszystkim kruche i nie staje sie suche nawet po długim pieczeniu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super! Musze spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń