poniedziałek, 27 lipca 2015

bułeczki z czarną porzeczką, porzeczkowianki ;)

  • 400 g mąki pszennej tortowej,
  • 2 jajka,
  • 50 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 8,5 g drożdży suszonych*,
  • 130 g masła,
  • 150 ml mleka,
  •  
  • 400 czarnej porzeczki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • białko,
  • cukier trzcinowy do posypania bułeczek,
Wszyscy dobrze znamy i lubimy jagodzianki - drożdżowe buleczki z jagodami zamkniętymi w środku. 
Proponuję dzisiaj bułeczki z porzeczkami czarnymi, zamiast porzeczek mogą być borówki amerykańskie, maliny... 
Porzeczki umyć, osuszyć, oderwać szypułki, wymieszać z cukrem.
Mąkę, jajka, cukier, sól, drożdże, roztopione masło, letnie mleko włożyć do miski i dokładnie wyrobić.
Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wycinać kwadraty o boku około 9 cm.
Porzeczki odcedzić (wytworzony sok wypić, nie wylewać) , wymieszać z bułka tartą.
Na cieście ułożyć porcję owoców, zlepić ciasto w ładne bułeczki.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić do wyrośnięcia.
Posmarować lekko roztrzepanym białkiem, posypać cukrem trzcinowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

*używam suche drożdże, ponieważ jest mi zdecydowanie wygodniej i mam pewność, że będą dobre. Świeżych należy użyć około 30 g
zastawa z

4 komentarze:

  1. 30g drożdży suszonych-to nie pomyłka? Agata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiscie! dziękuję bardzo ! :) myślałam o ilości suchych drożdży a podałam ilość świeżych drożdży im odpowiadającą. Już poprawiam. Dziękuję bardzo i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń