czwartek, 9 lipca 2015

Kaczka z czereśniami

  • 1 kaczka,
  • sól,
  • 6 goździków,
  • 1 torebka kardamonu,
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 1 kg czereśni,
  • 2 łyżki masła,
  • kostka czekolady deserowej,
  • cukier.
Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Podzielić na 4 części, wyciąć kości. Oprószyć solą i odstawić, najlepiej na 12 godzin.
Czereśnie umyć, wydrylować.
Do garnka z grubym dnem włożyć kawałki kaczki skórą do dołu i smażyć je, aż skórka się zrumieni i wytopi się tłuszcz. Wyjąć kaczkę, zlać tłuszcz, wlać wino zagotować, włożyć kaczkę. Dodać goździki, kardamon, dusić około 30 minut.
Dodać 2/3 czereśni i dusić kaczkę do miękkości.
Wyjąć kaczkę i trzymać ją w cieple.
Zredukować, przez gotowanie sos, w którym dusiła się kaczka, dodać pozostałe czereśnie i zagotować.
Dodawać po kawałku zimne masło cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia i dodać czekoladę. Wymieszać. Sos doprawić cukrem do smaku.

2 komentarze:

  1. Przepadam za kaczką, ale z czereśniami jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, kaczka ogólnie to lubi owoce :)

      Usuń