- perliczka,
- 4 goździki,
- sól,
- puszka napoju piwnego o smaku jabłkowym,
- 150 g czerwonych porzeczek,
- 150 g czarnych porzeczek,
- 150 g białych porzeczek,
- tłuszcz do smażenia,
- 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego,
- 2-3 łyżki zimnego masła,
Goździki
zemleć. Perliczkę podzielić na cztery części, oprószyć solą i
goździkami. Odstawić na godzinę.
W
garnku z grubym dnem, obsmażyć perliczkę na rumiano ze wszystkich
stron. Wlać napój piwny, dusić do miękkości pod przykryciem.
Ugotowaną
perliczkę wyjąć, trzymać w ciepłym miejscu, Do wytworzonego sosu
dodać porzeczki, dusić aż zmiękną. Przetrzeć przez sito.
Doprawić
do smaku miodem. Zagotować.
Dodać
zimne masło, mieszać do jego rozpuszczenia.
Zdjąć
garnek z ognia.
Perliczkę
podawać z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz