niedziela, 12 lipca 2015

Pierogi z kaczką


  • 250 g kaczki pieczonej,
  • 300 ml soku jabłkowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • cukier (2 -3 łyżki),
  • 3 zmielone goździki,
  • sok z 1 limonki,
Jeżeli zostaje nam po obiedzie trochę mięsa pieczonej kaczki, to możemy przygotować z niego pierogi.
Mięso drobno pokroić.
Do garnka wlać wszystkie składniki sosu i gotować aż wygotuje się 2/3 płynu.
Dodać mięso i gotować aż płyn się prawie wygotuje.
Odstawić do ostudzenia.

  • Ciasto na pierogi z żółtkami:
  • 300 g mąki pszennej „00”,
  • 5 żółtek,
  • 20 ml oleju,
  • 1 łyżeczka od kawy soli,
  • ciepła woda – około 70 ml,
Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi.
Ja zrobiłam okrągłe pierogi.


2 komentarze: