środa, 29 lipca 2015

Tarta z kremem waniliowym i owocami


  • ciasto:
  • 300 gram mąki,
  • 200 gram zimnego masła,
  • 100 gram cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • krem:
  • 500 ml śmietanki kremówki UHT,
  • 1/2 laski wanilii,
  • 240 g cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 15 g żelatyny,
  • 2 łyżki mleka
  • 600-700 g owoców (porzeczki, maliny, borówki)

Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do malaksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut.
Formę do tarty lub tortownicę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, następnie zdjąć papier i piec ciasto jeszcze 10 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Wanilię przekroić wzdłuż, wycisnąć nasiona. Całość dodać do 250 ml śmietany, zagotować, odstawić na 10 minut. Przecedzić.
Żółtka ubić z 120 g cukru, następnie ubijając wlewać gorącą śmietanę. Następnie całość przelać do garnka i mieszając zagrzać, nie gotować. Ubijając ostudzić.
Zagotować mleko, rozpuścić w nim żelatynę.
Pozostałe 250 ml śmietany ubić dodając resztę (120 g) cukru. Połączyć ze śmietaną gotowaną, wymieszać. Do żelatyny rozpuszczonej w mleku, dodać 3-4 łyżki śmietany i wymieszać, następnie dodać ją do śmietany cały czas ubijając, aż zacznie tężeć.
Wyłożyć śmietanę na ostudzoną tartę, przybrać owocami.

2 komentarze:

  1. Mhhm prezentuje się jak lody! Ja ostatnio robiłam dosyć niestandardową tartę bo z wierzchu były czereśnie a były one w takim luźnym cieście jajecznym - pycha (wyglądało jak creme bruilee)

    OdpowiedzUsuń