wtorek, 2 lutego 2016

Perliczka duszona


  • perliczka,
  • 100 g boczku wędzonego w plastrach,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 6 ziaren pieprzu czarnego,
  • 3 jagody jałowca,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200 ml bulionu,
  • 200 ml wina białego półwytrawnego,

4 plastry boczku zamrozić. Resztę pokroić w kostkę.
Perliczkę oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć.
Zmrożone plastry boczku, pokroić wzdłuż w paski. Podważając skórę (delikatnie, aby nie uszkodzić skóry) naciąć pierś i w nacięcia włożyć zmrożone paski boczku.
W garnku z grubym dnem przesmażyć boczek pokrojony w kostkę, następnie dodać posiekany czosnek, zamieszać. Włożyć perliczkę, piersią do dołu, smażyć aż się lekko zrumieni, odwrócić. Gdy się lekko zrumieni, wlać wino, bulion, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości (około godziny).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz