środa, 24 lutego 2016

Zupa z jagnięciny z curry


  • 600 g łopatki jagnięcej z kością,
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera,
  • 1 – 2 cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • tłuszcz gęsi lub oliwa z oliwek,
  • 700 ml wody,
  • 1/2 soku z cytryny,
  • sól,
  • koperek,
  • śmietana,
Łopatkę podzielić na 4 kawałki.
Marchewki, cebulę i selera pokroić w kostkę lub paski.
Do garnka z grubym dnem włożyć tłuszcz, podsmażyć na nim mięso. Gdy będzie zrumienione wyjąć je i trzymać w cieple.
Następnie podsmażyć warzywa, dodać curry, przesmażyć. Dodać mięso, liście laurowe, wlać wodę, posolić. Dusić do miękkości na małym ogniu pod przykryciem.
Mięso wyjąć, obrać z kości i podzielić na porcje „na łyżkę”. Trzymać w cieple.
Warzywa z wywarem przetrzeć przez sito.
Włożyć mięso i zagotować.
Doprawić sokiem z cytry.
Podawać posypaną koperkiem i śmietaną.


 zastawa z 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz