sobota, 6 lutego 2016

Ciastka pomarańczowo kokosowe

  • 125 g miękkiego masła,
  • 150 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego,
  • 250 g mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy,
  • 30 g wiórków kokosowych,
Masło utrzeć na pulchną masę z cukrem i skórką pomarańczową, następnie dodać jajka i dalej ucierać, dodając pod koniec likier pomarańczowy.
Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i dobrze wymieszać.
Ciasto wyjąć na blat wysypany mąką i uformować wałek o grubości 5 cm. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Ciasto wyjąć z lodówki, pokroić w plastry (4 - 5 mm), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec 15 minut, ciastka powinny ładnie się zrumienić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz