sobota, 20 lutego 2016

Perliczka z farszem wątróbkowym

  • Perliczka
  • 6 jagód jałowca,
  • 1 jajko,
  • 1/2 suchej kajzerki,
  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 4 jagody jałowca,
  • kilka gałązek tymianku,
  • pieprz,
  • sól,
  • 3 łyżki masła
Bułkę namoczyć w wodzie.
Perliczkę oczyścić z resztek piór, wypatroszyć, obciąć kuper i końcówki skrzydełek.
Wątróbkę oczyścić, umyć.
2/3 pokroić w kostkę o boku około 1-1,5 cm i podsmażyć na 2 łyżkach masła.
Pozostałą 1/3 zmiksować z odciśniętą bułką, żółtkiem, rozgniecionym jałowcem, tymiankiem. Wymieszać z podsmażoną wątróbką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie wymieszać z ubitym na sztywną pianę białkiem.
Wypełnić perliczkę farszem - wypełnić od strony kupra i od strony szyi. Dziury spiąć wykałaczkami a następnie wykałaczki obwiązać nitką.
Perliczkę oprószyć solą i pieprzem, posmarować z wierzchu masłem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, piec 3 godziny.
Po godzinie, polać perliczkę 100 ml wody, następnie co jakiś czas polewać wytworzonym sosem.
Po 3 godzinach podnieść temperaturę piekarnika do 200 stopni i piec aż się zrumieni.


zastawa z 





2 komentarze:

  1. Nigdy jeszcze nie jadłam perliczki, chętnie bym spróbowała, a farsz wątróbkowy bardzo do mnie przemawia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, perliczki są bardzo smaczne - to coś pomiędzy kurczakiem a bażantem... delikatne, chude mięso

      Usuń