czwartek, 25 lutego 2016

Kanapki z sardynkami


  • Puszka sardynek bez skóry i ości*,
  • 60 g kaparów,
  • 100 ml wina,
  • 1 pełna łyżka majonezu,
  • 3-4 filety z cząstek cytryny**,
  • 4 duże kapary,
  • 1- 2 pomidorki koktajlowe,
  • natka pietruszki lub kolendry,
  • opiekane płatki jaglane

Bagietkę pokroić w plasterki
Wyjąć sardynki z puszki, rozdzielić na połówki.
Kapary zalać winem, gotować aż płyn odparuje. Kapary wyłożyć na sitko i lekko odcisnąć.
Ostudzić. Lekko zmiksować z majonezem. Wymieszać z 2 – 3 łyżkami oliwy z sardynek.
Bagietkę pokroić w ukośne kromki (tyle ile jest połówek sardynek).
Kromki bagietki smarować masą z kaparów.
Na niej układać połówki sardynek.


Na każdej kromce ułożyć połówkę dużego kapara, kawałek fileta cytryny, cząstkę pomidorka koktajlowego. Przybrać listkiem pietruszki lub kolendry i posypać płatkami jaglanymi.


*użyłam portugalskie sardynki z puszki, które już niedługo będzie można kupić w Warszawie w Składzie Konserw. Będzie można wybierać spośród 200 etykiet portugalskich konserw gourmet.


Ja miałam przyjemność, zapoznać się z ułamkiem oferty podczas spotkania u Pani Ambasador Portugalii oraz spotkania w restauracji Portucale.


Podczas spotkań João Reis (założyciel Loja das Conservas - portugalskiego pierwowzoru Składu Konserw) zaprezentował kilka produktów: sardynki, tuńczyka, ośmiornicę, kalmary... a wszystko oczywiście z puszek. 


Dzięki czemu mogliśmy się przekonać, że rybki z puszek mogą mieć smak, konsystencję i charakter. To nie muszą być „rozerwane granatem” czy rozgotowane papki.
A Janusz Stanisław Andrasz z Luzomanii przygotował kilka propozycji z użyciem zawartości konserw :)


A do „rybek” z puszki idealne jest białe wino Quinta da Romaneira Branco.



A tu taka miła niespodzianka u Pani Ambasador. Akurat miałam urodziny


**cząstki cytryny obrane ze skórki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz