piątek, 5 lutego 2016

Ryż cytrynowy

  • 200 ml ryżu długoziarnistego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 trawy cytrynowej,
  • 1 ostra papryczka,
  • 2 listki limonki,
  • skórka otarta z 1 limonki,
  • 30 ml oliwy,
  • 50 ml wina białego półwytrawnego,
  • 250 ml wody
  • sól
Czosnek i trawę cytrynowa posiekać. Paprykę drobno pokroić. Liście limonki rozerwać. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, wrzucić czosnek, trawę cytrynową, ostrą paprykę, liście limonki, przesmażyć.
Wrzucić (dokładnie umyty) ryż i smażyć mieszając dopóki nie zrobi się lekko szklisty.
Wlać wino i mieszając smażyć aż płyn odparuje.


Wlać wodę, dodać sól, zamieszać, przykryć pokrywką. Gdy się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.
Po tym czasie zawijam garnek w ściereczkę a następnie zawijam w kołdrę, tam spokojnie „dochodzi” i dłuższy czas będzie prawie gorący.
To stary sposób naszych Babć i Mam... polecam.
Ryż można przygotować wcześniej, wstawić pod kołderkę i spokojnie zająć się przygotowaniem mięsa czy innych dodatków.





2 komentarze: