czwartek, 4 lutego 2016

bezowe kule z mango - deser bezowy


Bezy z musem z mango - przygotowanie deseru wymaga trochę więcej czasu, ale można przygotować go dzień, dwa dni wcześniej a później zaskoczyć gości, jego wyglądem i smakiem.
Do jego przygotowania potrzebne są foremki, można kombinować, szukać... ja kupiłam foremki do pieczenia ciastek z patyczkiem.
Można również upiec zwykłe bezy a mus zamrozić w miseczkach...
Z podanej ilości składników, otrzymałam 24 porcje.


  • beza:
  • 110 g białek – 3 białka,
  • 137 g cukru,
  • 110 g cukru pudru,

  • mus:
  • 300 ml pulpy z mango,
  • 10 g żelatyny,
  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • 200 ml sorbetu cytrynowego
  • ziemia”:
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g płatków migdałów,
  • 1 łyżka cukru pudru,
Bezy:
Foremki do pieczenia ciastek ułożyć wypukłościami do góry i posmarować rozpuszczonym masłem.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż otrzymamy sztywną, gęstą, lśniącą pianę.
Dodać cukier puder i wymieszać dokładnie (łyżką lub szpatułką).


Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na foremki. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 40 minut. Jeżeli zrobimy zwykłe bezy, należy piec je dłużej, około 1 – 1,5 godziny.
Wyjąć upieczone bezy i jeszcze ciepłe zdjąć z foremek.
Mus:
Pulpę z mango wlać do garnka, zagotować, rozpuścić w niej żelatynę (do miseczki włożyć żelatynę, wlać trochę gorącej pulpy, zamieszać, następnie wlać więcej pulpy, wymieszać i przelać do garnka, wymieszać). Przelać do dużej!!! (znacznie zwiększa objętość) miski i zacząć ubijać wlewając powoli mleko. Ubijać aż do wystudzenia jej.
Mus przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z małym otworem (ma zmieścić się w dziurce, w foremce, na patyczek)


Dolną część foremki do ciasteczek wypełnić musem, włożyć małą kulkę sorbetu cytrynowego. 


Przykryć foremkę drugą częścią foremki (tą z dziurką) 


i wypełnić musem. 
Wstawić do zamrażarki.
Ziemia”:
zmiksować migdały z czekoladą i cukrem.
Składanie deseru:
Mus wyjąć z zamrażarki, wyjąć kulki i odstawić na 10 minut. Na
Na talerz wysypać trochę ziemi, ułożyć bezę wgłębieniem do góry. We wgłębienie włożyć kulkę musu, przykryć drugą bezą.
Ja całość posypałam proszkiem malinowym.



2 komentarze:

  1. Świetny pomysł! Całość piękna i warta wykonania tych kilku kroków :) Dzięki za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję :) polecam i życzę smacznego :) serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń