wtorek, 23 lutego 2016

Sos z owoców leśnych


Idealny sos do gęsi, kaczki (szczególnie pierś z kaczki czy gęsi stworzy idealny duet), dziczyzny...
generalnie do mięs. Przygotowuje go z mieszanki owoców mrożonych, w których jest czarna porzeczka, jeżyny, maliny...
Do tego butelka czerwonego wina... i demi glas (tak przy okazji – warto poświęcić czas, aby przygotować demi glace a nie korzystać z kostek sklepowych).
  • 1 butelka czerwonego wytrawnego wina,
  • opakowanie mieszanki leśnych owoców mrożonych (około 600 g)*
  • demi glas,
  • 3 łyżki masła,
  • miód (wedle własnego smaku),

Wino wlać do garnka i gotować, aż zostanie 100 ml.
Zamrożone owoce wrzucić do garnka i postawić na niewielkim ogniu (nie dolewać wody). Dusić aż trochę zmiękną.
Przetrzeć przez sito.
Wlać do przetartych owoców wino, dodać demi glace i gotować, aż sos się zagęści. Doprawić do smaku miodem, ewentualnie cukrem.
Następnie dodać zimne masło. Wmieszać w sos. Zestawić z ognia.

*oczywiście w sezonie mogą być owoce świeże... wiadomo :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz