poniedziałek, 22 lutego 2016

Polędwiczki z dzika panierowane


  • 2 polędwiczki z dzika,
  • 1 l maślanki,
  • 6 jagód jałowca,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • 1 jajko,
  • 4 garście opiekanych płatków orkiszowych*,
  • tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi, może być smalec)


Polędwiczki włożyć do naczynia i zalać maślanką. Odstawić na 12 godzin. Mięso wyjąć z maślanki, opłukać, osuszyć.
Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć pieprzem i zmielonym jałowcem. Obtoczyć w rozmąconym jajku, a następnie obtoczyć w 4 płatkach orkiszowych.
Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Przełożyć mięso na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Piec 15 minut.


*jeżeli nie mamy płatków orkiszowych możemy użyć płatki kukurydziane.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz