czwartek, 18 lutego 2016

Pizza margherita


  • 400 g mąki typu „00”,
  • około 200 ml ciepłej wody,
  • 2 g drożdży suszonych lub 5 g świeżych,
  • szczypta cukru,
  • 8 g soli morskiej,
  • 250 g mozzarelli,
  • 2 puszki całych pomidorów bez skórki w soku,
  • liście bazylii,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz
W czerwcu 1889 roku w Neapolu, gościła para królewska Humbert (Umberto)I i Margherita.
Piekarz Rafaele Esposito przygotował specjalnie dla królowej pizzę z pomidorami, mozzarellą i bazylią. Kolory pizzy: czerwień pomidorów, biel mozzarelli i zieleń bazylii miały symbolizować narodowe barwy. Królowej bardzo zasmakowała pizza.
Od tej chwili pizza z mozzarellą i pomidorami nazywa się MARGHERITA”


Do miseczki z solą wlać trochę ciepłej wody.

a) Gdy mamy suche drożdże należy wymieszać je z cukrem i mąką, wyrabiając ciasto wlewać ciepłą wodę, mocno wyrabiać, następnie wlać rozpuszczoną sól. Dokładnie wyrobić.
b) Gdy mamy drożdże świeże należy najpierw wymieszać je z cukrem, niewielką ilości wody i 2 -3 łyżkami mąki – tak aby otrzymać zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Wlać zaczyn do mąki i mocno wyrabiać, dodać wodę z rozpuszczoną solą i dalej wyrabiać.

Wyrobione ciasto ma być elastyczne.
Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, oprószyć mąką i odstawić, przykryte ściereczką, na dwie godziny do wyrośnięcia.
Każdą część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym mąką blacie) na okrągły, w miarę cienki placek (około 0,5 cm grubości) z nieco grubszymi rantami.

Pomidory osączyć z soku (sok można dodać do zupy pomidorowej, sosów lub po prostu wypić), przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki, pokroić w kostkę. 
Mozzarellę pokroić w plasterki.

Placki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Na nich ułożyć pomidory, mozzarellę (ja układam tylko połowę mozzarelli, drugą połowę dokładam w połowie czasu pieczenia), kilka listków bazylii i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na około 13 – 15 minut. 
Wyjąć pizzę z piekarnika, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć kilka listków świeżej bazylii.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz