poniedziałek, 8 lutego 2016

Ragoût z jelenia z grzybami




  • 600 g mięsa z jelenia (gulaszowe, karkówka),
  • mąka do oprószenia mięsa,
  • tłuszcz do smażenia (tłuszcz gęsi, smalec...),
  • 1 cebula,
  • 2 garście grzybów suszonych (u mnie prawdziwki),
  • 6 ziaren pieprzu,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • liść laurowy,
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 200 ml bulionu (u mnie bulion z drobiowy),
  • sól,
  • 1,5 źdźbła trawy żubrowej*
Mięso pokroić w kostkę (mniej więcej o boku 2x2 cm). Oprószyć mąką.
Cebule podkroić w półplasterki.
Podsmażyć mięso, na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron.
Mięso przełożyć do garnka o grubym dnie. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć cebulę ze szczyptą cukru i soli. Następnie dodać grzyby i chwilę przesmażyć.
Wlać wino, gdy się zagotuje przełożyć zawartość patelni do garnka z mięsem.
Wlać bulion, dodać przyprawy, 1 łyżeczkę do kawy soli i dusić do miękkości, dolewając w razie potrzeby trochę wody.
Gdy mięso będzie gotowe, dodać trawę żubrowa i zagotować.


Doprawić do smaku solą i ewentualnie miodem.


*Trawy żubrowej nie dajemy dużo, ona ma jedynie złamać smak a nie zmieniać go.


zastawa z 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz