czwartek, 14 kwietnia 2016

Sos tatarski


Sos tatarski - wspaniały dodatek do wędlin, mięs na zimno, jajek, śledzi... . Wersji sosu jest sporo. Ale zawsze jest to sos ostry, na bazie majonezu.
Szukając oryginalnego przepisu trafiłam na sos tatarski w książce „Nowoczesna kuchnia domowa” opracowanej przez Antoninę Piętkową i prof. Jana Piętka z roku 1935. 

Kapary, korniszona, grzybki posiekać.
Wymieszać z musztardą, szczypiorkiem. Wymieszać z majonezem, dodawanym do smaku.



  • sos majonezowy (może być majonez kupny),
  • 1 łyżka musztardy*,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 1 korniszon**,
  • parę grzybków w occie

*użyłam musztardę francuską

**zamiast korniszona użyłam ogórki z curry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz