wtorek, 19 listopada 2013

Babeczki z owocami, z sharonem



Szaron – sharon – persymona – kaki – jabłko orientu – hurma wschodnia
Duży pomarańczowy owoc, wyglądem przypominający pomidora, o zbliżonej konsystencji. Gdy owoce nie są dojrzałe miąższ ich jest mączysty, natomiast wraz z dojrzewaniem miąższ staje się miękki, galaretowaty… i wtedy są najlepsze. 


Można je spożywać na surowo jak również robić z nich przetwory. Wyróżniamy dwa rodzaje:
- kaki (pochodzi z Japonii)– posiadają duże pestki otoczone miąższem
- sharon fruit ( wyhodowana w Izraelu)– nie ma pestek
  • 130 g miękkiego masła,
  • 130 g cukru,
  • 3 jajka – w temperaturze pokojowej,
  • 200 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 2 sharony
Masło utrzeć na śmietanę, dalej ucierając dodawać cukier a następnie jajka. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Owoce obrać i pokroić w kostkę.
Na dno foremek nakładać trochę ciasta (ponieważ użyłam silikonowej formy do babeczek nie musiałam smarować jej tłuszczem), na cieście ułożyć pokrojone owoce i przykryć ciastem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.






2 komentarze:

  1. przyznam szczerze że nie jadłam tych owoców :) koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam. Jeżeli do jedzenia to proponuje poczekać aż dojrzeją - zrobią się lekko przezroczyste - wówczas są pyszne, słodkie. Jeżeli takie prosto ze sklepu to bardziej do ciast, sałatek lub jako dodatek do kanapek :)

      Usuń