piątek, 15 listopada 2013

Puree z pasternaku



Pasternak obecnie mało znany, często mylony z pietruszką z powodu jego wyglądu. Pasternak jest większy od pietruszki i wokół miejsca, z którego wyrasta natka ma "rowek" wgłębienie z ciemną obwódką.  


W smaku natomiast jest zbliżony do marchewki.
Pasternak w czasach Jagiellonów był warzywem bardzo powszechnym, spełniającym role ziemniaków.
Pasternak można jeść na surowo tak jak marchewkę.
  • 1 kg pasternaku,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz
Pasternak umyć, obrać, pokroić. Zalać niewielką ilości wody, lekko osolić i ugotować do miękkości. Odlać wodę, odparować, utłuc i przetrzeć przez sito. Podgrzać, doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę oraz masło. Dokładnie wymieszać.


4 komentarze:

  1. Podoba mi się ten przepis - ciekawa jestem smaku takiego puree. Muszę się rozejrzeć za pasternakiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pasternak do kupienia chyba u Pana Ziółko i w sklepie przy Pl. Grzybowskim. Smak lekko marchewkowy, słodki z pikantną nutą...

      Usuń
  2. W zasadzie na zwykłych targach często jest sprzedawany jako pietruszka :-)

    OdpowiedzUsuń