poniedziałek, 18 listopada 2013

Wołowina na dziko z trawą żubrową



  • 600 g wołowiny – ja użyłam świecę wołową,
  • 2 cebule,
  • pieprz młotkowany z kolendrą,
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem,
  • 8 źdźbeł trawy żubrowej,
  • sól,
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • mąka do oprószenia,
  • cukier,
  • tłuszcz do smażenia
Mięso pokroić w plasterki grubości około 0,5cm. Cebule pokroić  w półplasterki. Mięso oprószyć pieprzem, suszonymi pomidorami, mąką i podsmażyć z obu stron na rumiano. Przełożyć do garnka. Cebule poddusić i dodać do mięsa. Na patelnię wlać wino, zagotować i wlać do mięsa. Dodać trawę żubrową, wlać około 200 ml gorącej wody i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dusić do miękkości. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz