niedziela, 3 listopada 2013

Wino w kuchni - warsztaty



Jakiś czas temu na zaproszenie Akademii Smaku Siemensa  miałam przyjemność brać udział w warsztatach, które odbyły się w Centrum Domowych Inspiracji Centrum Domowych Inspiracji przy Al. Jerozolimskich 183 w Warszawie. 


Warsztaty prowadził Jan Czyż ekspert firmy Kondrat Wina Wybrane. 


Podczas spotkania mogliśmy przetestować swój zmysł powonienia – dostaliśmy kilkanaście próbek zapachowych, zapachów które można spotkać w winach i mieliśmy je nazwać – skojarzyć z popularnymi aromatami – masło, anyż, kamfora, migdały, marcepan…. To wcale nie jest takie proste.
Następnie Jan Czyż pomagał nam dobrać najlepsze z proponowanych win do dań wcześniej przez nas przygotowanych pod okiem Konrada Birka i Roberta Wojnarowskiego, z restauracji Sowa & Przyjaciele.
Przyrządziliśmy:
Marynowane plastry ośmiornicy z małżami i chrupiącą sałatką z owoców południowych.
Pikantną pierś z kaczki w wędzonej czerwonej papryce podaną z karmelizowanymi gruszkami z winem Tokaj.
Pieczonego łososia norweskiego podanego na purre z bobu i koziego sera z sałatką kopru włoskiego i rzodkiewki.
Combry jagnięce z sałatką z karczochów i rukoli oraz serem Le Rustique.
Mus śliwkowy z przyprawami korzennymi i kremowym serkiem z chałwą.
Do wyboru mieliśmy następujące wina:
Alvarinho QM Vinho Verde DOC
Muri Gries Pinot Nero Alto Adige DOC
Chateau Franc Baudron La Vallee Montagne Saint Emilion AOC
Grotta del Sole Lacryma Christi del Vesuvio Bianco DOC
Vieux Parc Tradition Rose Corbières AC
Faust Riesling Halbtrocken Rheingau
Olivares Crianza Jumilla DO


Do ośmiornicy dobraliśmy świetnie komponujące się z owocami morza Alvarinho QM Vinho Verde DOC.


Do jagnięciny z jej dodatkami najlepiej zagrało młode, owocowe Muri Gries Pinot Nero Alto Adige DOC.


Do kaczki najbardziej odpowiadało nam czerwone Chateau Franc Baudron La Vallee Montagne Saint Emilion AOC, 


chociaż ja ( moja wyjątkowa słabość) podałabym Faust Riesling Halbtrocken Rheingau.

  
Pieczonego łososi z bobem i kozim serem połączyliśmy z różowym Vieux Parc Tradition Rose Corbières AC.   



No i na zakończenie deser - był mus śliwkowy z przyprawami korzennymi i kremowym serkiem z chałwą, ja bym go pominęła (jak dla mnie za słodki, wolę zdecydowanie mniej słodkie słodycze ;) ) a zostawiłabym wino do niego podane Olivares Crianza Jumilla DO

Generalnie są pewne zasady łączenia win z potrawami, ale nie zawsze się one sprawdzają i czasem trzeba poszukać innych połączeń. Czasem do białej ryby podaje się wino czerwone… a zależy to od dodatków, sosu… i co komu smakuje ;)

 Trzeba próbować, próbować, próbować.



2 komentarze: