środa, 20 listopada 2013

Lasagne warzywne


  • 2 cebule,
  • 300 g pokrojonego mangolda,
  • 200 g kopru włoskiego,
  • 170 g jarmużu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • chili,
  • sól,
  • cukier,
  • oliwa,
  • 3 jajka,
  • 750 ml zagęszczonego soku pomidorowego lub płynnego przecieru,
  • pieprz młotkowany,
  • 90 g startego sera pecorino,
  • 250 g lasagne – pół paczki,
Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na szklisto na oliwie z dodatkiem szczypty soli i cukru. Przełożyć do miski. Następnie podsmażyć mangold pokrojony w kawałki długości około 2 cm, później koper włoski pokrojony w cienkie plasterki. Jarmuż zblanszować w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Następnie poddusić dodając do niego posiekany czosnek i chili, lekko osolić. 


Wszystkie warzywa wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie ajvarem lub ostrą papryką. Następnie wymieszać z roztrzepanymi jajkami.
Pomidory doprawić solą, cukrem, pieprzem.
Formę do zapiekanek ( 20x30 cm) wysmarować oliwą, wylać trochę pomidorów. Płaty lasagne zmoczyć w letniej wodzie ( niektórzy lekko podgotowują suche płaty, ja układam surowe, tylko lekko zwilżone), ułożyć warstwę na dnie, na nią wyłożyć część ( w moim przypadku 1/3) warzyw, posypać serem. Przykryć warstwą płatów lasagne, wyłożyć na nie trochę pomidorów, część warzyw, posypać serem. Przykryć kolejną warstwą płatów lasagne, pomidorami, resztą warzyw, serem. 


Ułożyć ostatnią warstwę makaronu, przykryć resztą pomidorów – płaty powinny być całkowicie przykryte pomidorami, posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut. Wiem, zdjęcia mocno kiepskie... ale ....


Wiem, zdjęcia mocno kiepskie... ale ....

3 komentarze: