poniedziałek, 11 listopada 2013

Gęsina na Marcina



"Ideą powstania Gęsinowego Szlaku Kulinarnego było podtrzymanie staropolskiej tradycji serwowania gęsiny, która dawniej królowała na naszych stołach.
To właśnie województwo kujawsko-pomorskie słynie z najlepszych pod względem smaku i właściwości odżywczych gatunków gęsi w Polsce, przede wszystkim białej gęsi kołudzkiej. Można się o tym przekonać każdego roku w dniu Narodowego Święta Niepodległości podczas akcji „Gęsina na świętego Marcina".http://www.czasnagesine.pl/





W Kołudzie Wielkiej niedaleko Inowrocławia znajduje się hodowla zarodowa gęsi białej kołudzkiej zwanej owsianą. 
I ja tam byłam, gęsi nie tylko oglądałam ale i gotowałam z Arturem Morozem i Marcinem Sobolem.


 O hodowli opowiadała dr Halina Bielińska.

Polecam dania z gęsiny:
Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami



2 komentarze:

  1. Szkoda, że nasza polska gęsina jadana jest niemal w całej Europie, a u nas jest niemalże niedostępna w sklepach! A z chęcią bym coś z niej przygotowała...
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń