czwartek, 7 listopada 2013

Zupa krem z tomatillo



Tomatillo, miechunka pomidorowa, lepka, skórzasta – pochodzi z Meksyku, Salwadoru, Gwatemali.  Owoce można spożywać na surowo, choć w takiej postaci nie mają wielkich walorów. Można dodawać do sałatek, sosów oraz ciepłych dań.
  • 350 g tomatillo,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ½ cebuli,
  • kawałek chili,
  • 300 ml bulionu,
  • 150 g kukurydzy z puszki,
  • cukier,
  • natka kolendry

Tomatillo obrać z łupinek, dokładnie umyć, osuszyć. Tomatillo, chilli, czosnek i cebulę w łupinkach ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Warzywa wyjąć z piekarnika, czosnek wyjąć z łupinek, cebulę obrać i wszystkie warzywa przełożyć do garnka, zalać gorącym bulionem, dodać 1/2 kukurydzy i gotować razem około 5 minut. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Doprawić cukrem i ewentualnie solą. Dodać resztę kukurydzy, zagotować. Podawać z posiekaną kolendrą.





5 komentarzy:

  1. W życiu nie jadłam! Smakuje pomidorami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. według mnie, nie, Są słodko kwaśne... nie wiem z czym porównać

      Usuń
  2. Wygląda apetycznie, a przede wszystkim zdrowo i pożywnie. Na pewno genialnie smakowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przyznam, że była całkiem fajna :) Domownicy marudzili, że za mało :(

      Usuń
  3. Intrygujący przepis :) Ciekawa jestem, jak taka zupa smakuje :)

    OdpowiedzUsuń