środa, 20 listopada 2013

Topinambur – purée z topinambura



Topinambur, słonecznik bulwiasty, bulwa - pochodzi z Ameryki Północnej, do Europy przywieziony na początku XVII wieku. W Polsce znany od 1730 roku.
Niestety zapomniany, teraz powoli wraca na nasze stoły :)
Można go spożywać na surowo, gotować, smażyć…, można jeść ze skórką. W smaku przypomina ziemniaka, jest lekko słodki z nutą orzechową.
  • topinambur,
  • sól,
  • masło
Topinambura umyć, obrać, ugotować w niewielkiej ilości wody lekko osolonej do miękkości. Odlać wodę, odparować. Dodać masło i utrzeć na gładkie puree.


Zapraszam również na chipsy z topinambura

 zastawa z

2 komentarze:

  1. Gdzie dopaść tego jegomościa, od 3 miesięcy próbuję go namierzyć i jakos nie mam szczęścia.

    OdpowiedzUsuń
  2. w Warszawie pod Halą Mirowską, na targach gdzie bywa Pan Ziółko http://panziolko.pl , w Makro

    OdpowiedzUsuń