piątek, 22 listopada 2013

Pasztet z gęsi z żurawiną



  • ugotowane mięso z gęsi (korpus, skrzydełka, żołądek, serduszko),
  • wątróbka z gęsi,
  • 100 gram żurawiny suszonej,
  • 50 ml nalewki żurawinowej,
  • 2 jajka,
  • ½ suchej bułki,
  • tłuszcz z gęsi,
  • sól,
  • pieprz,
Żurawinę zalać nalewką i odstawić. Bułkę namoczyć w wodzie. Wątróbkę podsmażyć na tłuszczu gęsim.  
Żołądek pokroić w słupki.
Resztę mięsa zemleć z żurawinami i odciśniętą bułką. Wymieszać, doprawić do smaku. Dodać jajka, pokrojony żołądek i dokładnie wymieszać. Następnie dodać trochę tłuszczu gęsiego – 4-6 łyżek i wymieszać (ponieważ użyte mięso było chude należy dodać tłuszcz).  Przełożyć do formy „keksówki” (25x10cm). Polać dwiema łyżkami tłuszczu gęsiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Można podawać na ciepło lub zimno.


pierś gęsi w winie
Gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych
Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami
Pierś z gęsi



zastawa z




2 komentarze:

  1. Muszę spróbować z żurawiną, nie znałam takiego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń