wtorek, 5 listopada 2013

Gołąbki z gęsi ze śliwkami



  • ugotowane mięso z gęsi - około 800 g,
  • 200 g kaszy pęczak,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki oleju,
  • 380 ml wody gorącej,
  • 1,4 kg śliwek węgierek,
  • 70 g cukru,
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • kapusta włoska,
  • 500 ml bulionu z warzyw lub drobiu,
  • pieprz ziarnisty,
  • ziele angielskie
Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć w garnku na oleju. Gdy cebula się zeszkli dodać opłukaną kaszę, przesmażyć a następnie wlać wodę. Mieszając doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć gaz do minimum i gotować około 20 minut aż woda się wchłonie.
Wyłączyć gaz i zostawić kaszę na 15 minut.
Śliwki przeciąć wzdłuż na pół, wyjąć pestki.
Wino wlać do garnka, dodać cukier i ugotować gęsty syrop. Następnie dodać śliwki, gotować około 10 minut.
Mięso z gęsi – użyłam mięso z korpusu, szyjki, skrzydełek oraz żołądek i serduszko, na których gotowałam zupę z zacierkami
zupa z gęsi z zacierkami. Żołądki i serduszko pokroić w kostkę, resztę mięsa posiekać. Wymieszać ze śliwkami i kaszą. Doprawić solą.
Usunąć z kapusty uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka i zalać wrzącą wodą. Obgotować kilka minut. Wyjąć kapustę, zdjąć delikatnie miękkie liście i włożyć kapustę ponownie do garnka z wrzącą wodą – czynność powtarzać aż zdejmiemy wszystkie liście.
Następnie należy ściąć grube nerwy, cały czas uważając aby nie uszkodzić liści. Dno gęsiarki lub innego naczynia do pieczenia wyłożyć liśćmi kapusty – tu można użyć brzydsze liście, dziurawe, uszkodzone…
Na liść kapusty kłaść trochę farszu, założyć brzegi do środka, zwinąć
w rulon i ułożyć w gęsiarce końcem zwinięcia do dołu. Ułożyć tak wszystkie gołąbki, dodać liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i zalać bulionem.
Gołąbki przykryć liśćmi kapusty. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Liście kapusty ułożone na dnie i na wierzchu chronią gołąbki przed przypaleniem.


2 komentarze:

  1. Ciekawe jak smakują z tymi śliwkami?

    OdpowiedzUsuń
  2. O to dopiero musi być pyszne. Aż ślinka cieknie. Serdecznie pozdrawiam.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń