piątek, 8 listopada 2013

Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami wędzonymi


  • 1 gęś 5-6 kg,
  • sól,
  • pieprz, 
  • 3 cebule,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 3 jabłka – szara reneta,
  • 400 g wędzonych śliwek,
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
Gęś oczyścić, umyć, osuszyć. Natrzeć solą z wierzchu i w środku.
Można gęś wyluzować -  czyli wyjąć wszystkie kości. Odciąć kuper i szyję. Tłuszcz wyciąć i odłożyć do wytopienia. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek.  Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć.  Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważając, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych.  Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez "kuper".
Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości.
Oczywiście można ten etap pominąć i upiec odcinając tylko kuper, skrzydełka, szyjkę.
Stopić tłuszcz z gęsi w garnku podlewając łyżką wody.
Cebule pokroić w półplasterki i poddusić na gęsim tłuszczu dodając odrobinę soli i cukru. Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Ze śliwek wyjąć pestki. Kapustę (jeżeli jest zbyt kwaśna wypłukać), odcisnąć i pokroić. Chwilę poddusić, dodać jabłka i śliwki poddusić razem. Następnie farsz włożyć do gęsi, zasznurować obie „dziury” - wykałaczkami spiąć „dziurę” a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Ułożyć gęś w brytfance i wstawić do piekarnika nagrzanego 180 stopni. 
W trakcie pieczenia polewać gęś czerwonym winem a następnie wytworzonym sosem.
Piec około 2 – 2,5 godzin. Czas pieczenia zależy od wielkości gęsi oraz od samej gęsi (czasem gęś upieczona jest po 2 godzinach, a czasem……). Najlepiej sprawdzić czy jest upieczona wkładając w nią szpikulec . Jeżeli wchodzi bez problemu – gęś jest upieczona. 



Niestety zdjęć na talerzu nie mam…. zanim się zorientowałam to było po gęsi…..
Polecam inne przepisy z gęsi

4 komentarze:

  1. Nie znałam takiego przepisu. Muszę spróbować. Na pewno pyszna. Serdecznie pozdrawiam.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie skończyliśmy konsumpcję. Wszyscy zadowoleni (znaczy prócz gęsi). Trzeba będzie to powtórzyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że smakowała :) polecam kolejne propozycje.
      serdecznie pozdrawiam

      Usuń