sobota, 16 listopada 2013

Gołąbki z wędzonką, kaszą gryczaną i jabłkami w radicchio


Radicchio to odmiana cykorii i podobnie jak ona charakteryzuje się lekko gorzkim smakiem. Zamiast radicchio można użyć kapustę pekińską, włoską lub białą.
  • 2 cebule,
  • 400 g jabłek,
  • 250 g pieczonej wędzonki – ja użyłam golonkę wędzoną pieczoną,
  • 100 gram kaszy gryczanej,
  • oliwa,
  • sól,
  • radicchio
  • 300 ml bulionu warzywnego,
Kaszę ugotować na sypko. Z radicchio zdejmować kolejno liście uważając aby ich nie uszkodzić, włożyć je do gotującej się wody na kilka minut ( 2-3), wyjąć, osączyć. Następnie ściąć grube nerwy, cały czas uważając aby nie uszkodzić liści.(Aby pozbyć się goryczy z cykorii, dobrze jest wstawić ją pionowo do zimnej wody na kilka godzin.)
Mięso pokroić w plastry a następnie w kostkę. Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki a następnie w plasterki. Cebule pokroić w półplasterki. Poddusić na oliwie, dodając szczyptę soli, do miękkości. Dodać jabłka i dusić aż  zmiękną. Dodać kaszę oraz mięso. Dusić razem około 5 minut. W razie potrzeby doprawić solą.
Dno naczynia do zapiekania wysmarować tłuszczem i wyłożyć liśćmi radicchio. Na liść radicchio kłaść trochę farszu, założyć brzegi do środka, zwinąć w rulon i ułożyć w gęsiarce końcem zwinięcia do dołu. Ułożyć tak wszystkie gołąbki, zalać bulionem.
Gołąbki przykryć liśćmi kapusty. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Liście kapusty ułożone na dnie i na wierzchu chronią gołąbki przed przypaleniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz