piątek, 1 listopada 2013

Pańska skórka - Panieńska skórka



Pańska skórka, niemal nieodłączny element odwiedzin na cmentarzu podczas świąt Wszystkich Świętych oraz Zaduszek w Warszawie. Biało-różowy cukierek zapakowany w kawałek pergaminu. Słodki i twardy, w ustach staje się lepki, miękki i kleisty.
Przysmak dzieci, ale nie tylko.
Pańska skórka produkowana jest metodą chałupniczą, a dokładna receptura owiana jest tajemnicą. Wytwarzana jest z cukru, białek, soku z cytryny/octu, wody i soku owocowego z malin lub dzikiej róży.
W dawnych czasach cukierki wykorzystywane były jako lek na kaszel…później pozostały już tylko dziecięcym przysmakiem – łakociem.
30 stycznia 2008 roku pańska skórka została wpisana do rejestru produktów tradycyjnych. 


W książce "Kucharz Polski" z 1856 roku, Bronisława Leśniewska podaje taki przepis: 


Kto ma ochotę może spróbować, ja jak co roku, kupię pod cmentarzem :) 


Tego dnia na cmentarzu można kupić również szyszki z ryżu.



 zastawa z

17 komentarzy:

  1. oooo, znam ten smak, znam, no pewnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. pierwsze słyszę.... ciekawe jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy o nich nie słyszałam, a wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pod cmentarzem w Zielonce kupilam pomaranczowe - smaczne,nawet nie wiem czy nie ciekawsze w smaku,bo takie kwaskowate, no i po zlotowce. To dopiero wydatek slodyczowy. Przy 100 g czekoladzie za potrojona stawke, panska zna swoja wartosc. Luiza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie widziałam nigdy pomarańczowych.... fakt, cenę swoją zna.... takie jedno cudo nie waży nawet 10 gram... no, ale raz do roku....

      Usuń
  5. nigdy o niej nie słyszałam... może dlatego, że mieszkam bardzo daleko od Warszawy :). I na moim terenach jest kompletnie nieznana,a może tutaj u nas to zapomniana tradycja ? Ciekawe.... chciałabym kiedyś spróbować... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to warszawska tradycja, w Krakowie podobno jest znana pod nazwą miodek turecki

      Usuń
  6. Słyszałam już dawno, dawno temu, ale nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze jem <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe, ciekawe. Ale trochę to dziwne, żeby na cmentarzu cukierki sprzedawać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taka tradycja - pańska skórka , szyszki z ryżu, obwarzanki.... od zawsze....

      Usuń