wtorek, 12 listopada 2013

Szpinakowe kuleczki - kluski ze szpinaku



  • 500 g przebranego i umytego szpinaku,
  • 300 g obranych ziemniaków,
  • 80 – 100 g mąki pszennej,
  • sól,
  • cukier,
  • ostra papryka w proszku,
  • pieprz,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 2 -3 łyżki oliwy lub oleju,
  • 3 łyżki startego sera żółtego,
Szpinak sparzyć wrzącą wodą. Lekko osuszyć papierowym ręcznikiem lub ściereczką. 
Ziemniaki ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić i odparować. 
Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na oliwie do miękkości.
Szpinak posiekać. 
Ziemniaki rozgnieść z cebulą, wymieszać ze szpinakiem. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.  
Dodać jajko, wymieszać a następnie dodawać mąkę. Nie dajemy od razu całej mąki. Dodając mąkę sprawdzamy czy dają się lepić ładne kulki.  
Do wrzącej lekko osolonej wody wkładamy kluski i gotujemy do momentu zagotowania wody.
Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem i posypujemy startym serem. Zapiekamy  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 8-10 minut.


  inspirowane kuchnią chorwacką

3 komentarze: